امروزه موارد زیادی هستند که ممکن است باعث ایجاد بیماری در بدن شوند. زمانی که چند فاکتور مهم کنار هم قرار بگیرند، میتوانند به میزان بالایی احتمال ابتلا به بیماری را افزایش دهند. سندرم متابولیک نیز به یکی از این حالات اشاره میکند. سندرم متابولیک به مجموعهای از عوامل خطر گفته میشود که در صورت داشتن آنها احتمال ابتلای شما به بیماریهای قلبی، دیابت و سکته به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند. در ادامه در کنار ما باشید تا به طور دقیق سندرم متابولیک را برای شما شرح دهیم وبا نحوه مقابله با این شرایط آشنا شوید.
دسترسی سریع:
Toggleزمانی که فردی دارای پنج عامل خطرناک زیر باشد، دچار سندرم متابولیک شده است. این عوامل میتوانند موجب سکته، دیابت و بیماری قلبی شوند:
داشتن تنها یک مورد از عوامل بالا، به معنای ابتلا به سندرم متابولیک نیست اما زنگ هشداری است که باید جدی گرفته شود. سندرم متابولیک بسیار شایع است که علت آن نیز سبک زندگی ناسالم است.
سندرم متابولیک اغلب در افرادی شکل میگیرد که تحرک کم و وزن بالایی دارند. در واقع سندرم متابولیک یکی از بیماری های مرتبط با چاقی است. یکی دیگر از عوامل اصلی ایجاد این سندرم، مقاومت بدن نسبت به انسولین است. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده ترشح میشود. این هورمون به بدن کمک میکند تا قند خون را در سطح طبیعی نگه دارد. زمانی که بدن نسبت به انسولین مقاومت پیدا کند، سطح قند خون افزایش پیدا میکند. این حالت در واقع علت شکلگیری بیماری دیابت در بدن است.
بهطورکلی با بررسی پنج عامل ایجاد کننده سندرم متابولیک، این بیماری تشخیص داده میشود به همین جهت پزشک شما موارد زیر را بررسی میکند:
درصورتیکه فردی در سه مورد از موارد ذکر شده دارای ناهنجاری باشد، به سندرم متابولیک دچار شده است.
این موارد با توجه به ساختار بدن هر فرد کمی متفاوت است اما بهطورکلی میتوان استاندارهای زیر را عنوان کرد:
این عارضه میتواند دلایل بسیاری از بیماریها باشد. اغلب این بیماریها نیز مزمن هستند و در طولانیمدت که معمولاً کار درمان سخت شده است، خود را بروز میدهند. این بیماری را عبارتاند از:
درصورتیکه سندرم متابولیک در فردی تشخیص داده شود، قطعاً باید سبک زندگی خود را تغییر دهد. به طور معمول پزشک از افراد مبتلا میخواهد که با استفاده از انواع روش های لاغری وزن بدن خود را بین 8 الی 10 درصد کم کنند یا اینکه BMI خود را به محدوده نرمال برسانند. انجام پیادهروی روزانه حداقل نیم ساعت نیز بسیار کارآمد است. انجام ورزش متوسط تا شدید بین 5 الی 7 روز در هفته حداقل به میزان نیم ساعت باید انجام شود. درصورتیکه فرد سیگاری باشد، پزشک پیشنهاد خواهد کرد که سیگار را ترک کند. همچنین ممکن است فردی دچار فشارخون، کلسترول و قند خود باشد که در این صورت ممکن است نیازمند مصرف دارو برای کنترل این بیماریها باشد. در اغلب موارد آسپرین دوز پایین برای کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی تجویز میشود.
شاید به طور جزئی باید گفت که کنترل کردن هر یک از عوامل خطر ایجاد فاکتورهای شکلگیری سندرم متابولیک کارساز باشد. یعنی به طور مثال با پیشگیری از ابتلا به فشارخون، یکی از عوامل ایجاد سندرم متابولیک را کم کردهایم در نتیجه احتمال ابتلا به سندرم پایین میآید. اما نکته جالب این است که با رعایت موارد زیر همزمان از بروز تمامی موارد شکل دهنده سندرم جلوگیری میکنید:
بسیاری از بیماریهایی که میتوانند بدن ما را زمینگیر کنند ناشی از اشتباهات رایج ما در سالهای زندگیمان است. به همین جهت بهتر است ابتدا از شرایط جسمانی خودآگاه شویم و استاندارهای لازم آن را بشناسیم. سبک زندگی سالم ممکن است در ابتدا برای ما کمی سخت باشد. اما باگذشت زمان و مشاهده نتایج آن پی خواهیم برد که چهکار درستی را انجام دادهایم. به همین جهت بهتر است در کنار مشغله روزانه، همواره زمانی را به جسم و روحتان اختصاص دهید تا سالم و شاداب بمانید.