شاید تاکنون شما متوجه این نشده باشید اما ممکن است درگیر بیماری آپنه خواب باشید. در این بیماری هنگام خواب تنفس فرد قطع یا بسیار کم میشود به طوری که حالت خفگی به او دست می دهد و باعث میشود فرد خواب راحتی نداشته باشد و چندین بار از خواب بپرد. در این بیماری مغز شما باید بین تنفس و خوابیدن یکی را انتخاب کند. به همین علت مشکل قطعی تنفس اتفاق میافتد. آپنه خواب خطر سکته مغزی، سکته قلبی و ابتلا به فشارخون را بالا میبرد. در این مقاله درباره انواع، علائم، علت ها، راههای تشخیص و درمان این بیماری توضیح میدهیم.
این عارضه هم کودکان و هم بزرگسالان مرد و زن را تحت تأثیر قرار میدهد، اگرچه در مردان شایعتر است.
دسترسی سریع:
Toggleاین بیماری سه نوع است:
در آپنه مرکزی ارتباط مغز با عضلات تنفسی به طور موقت به مدت 10 الی 30 ثانیه قطع میشود. و فرد با حالت خفگی از خواب میپرد؛ این بیدار شدن بسیار کوتاه است بهطوریکه شما متوجه آن نمیشوید. این افراد معمولاً برای داشتن خواب عمیق دچار مشکل هستند. این نوع از آپنه خواب معمولاً به یک بیماری زمینهای مرتبط است. بهعنوانمثال، سکته مغزی، عفونت مغز یا در موارد نادر تومور مغزی که ممکن است به ساقه مغز آسیب برساند. داروهای ضد درد مانند مواد افیونی نیز میتوانند در روند طبیعی تنفس اختلال ایجاد کنند.
آپنه انسدادی رایجترین نوع این بیماری است که در آن ماهیچههای پشت گلو شل شده و لوله تنفسی فرد یعنی نای مسدود میشود. آپنه انسدادی خواب زمانی رخ میدهد که مجاری تنفسی فرد در هنگام خواب مسدود میشود. عوامل متعددی خطر انسداد مجاری را افزایش میدهند.
ویژگیهای آناتومیکی بدن فرد مانند اندازه گردن، فک، زبان، لوزهها و سایر بافتهای پشت گلو میتواند مستقیماً بر جریان هوا تأثیر بگذارد. آپنه خواب یکی از بیماری های مرتبط با چاقی است و ممکن است در 60 درصد موارد عامل خطر باشد. چاقی به تنگ شدن آناتومیکی مجاری تنفسی کمک میکند و تحقیقات نشان داده است که افزایش 10 درصدی وزن میتواند معادل افزایش شش برابری خطر آپنه انسدادی خواب باشد. افرادی که سابقه خانوادگی این عارضه را دارند بیشتر در معرض خطرد هستند.
زمانی که کسی هم به آپنه خواب مرکزی و هم آپنه انسدادی خواب مبتلا باشد به آن آپنه خواب مختلط میگویند.
هر سه نوع آپنه خواب علائم مشترکی دارند. برخی از علائمی که ممکن است برای فرد اتفاق بیفتد و باید به آنها توجه کرد عبارتاند از:
بهطورکلی، افراد مبتلا به آپنه خواب از مشکلات تنفسی خود در شب آگاه نیستند. به همین دلیل اغلب فقط یک همبستر یا یکی از اعضای خانواده یا هم اتاقی در مورد این موضوع مطلع میشوند. خوابآلودگی بیش از حد در روز، محتملترین علامتی است که افراد مبتلا به آپنه خواب که بهتنهایی زندگی میکنند، متوجه آن میشوند.
آپنه در افراد میانسال و چاق که خر و پف میکنند و در طول روز خوابآلود هستند دیده میشود. به همین دلیل به آپنه خواب *سندرم پیک ویلی* نیز گفته میشود. آپنه خواب در مردان بیشتر از زنان دیده میشود. از هر چهار مرد یک نفر مبتلا به آپنه است. در خانمها اغلب با نزدیک شدن به یائسگی به دلیل کاهش هورمونهای زنانه این بیماری به وجود میآید.
بیماری آپنه خواب بیشتر اوقات تشخیص داده نمیشود زیرا در حالت هوشیاری اتفاق نمیافتد تا فرد بتواند متوجه آن شود. باید کسی همبستر شما باشد تا متوجه این عارضه شود. زیرا در طول روز برای فرد مشکل آپنه پیش نخواهد آمد. خر و پف نشانه مهمی است که باید به آن توجه شود.
برای تشخیص این بیماری باید تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس و میزان اکسیژن خون را در طی خواب مانیتور کرد. پزشک تمام این علائم را کنترل میکند اگر نتایج غیرعادی باشند درمان را شروع میکند. معمولا به بیمار توصیه میشود که چند هفته زمان خوابیدن و بیدارشدن خود را ثبت کند.
درست است که این بیماری یک بیماری خطرناک است اما راههای درمانی مختلفی برای آن وجود دارد.
افرادی که مبتلا هستند میتوانند از ماسک CPAP در شب استفاده کنند. ماسک CPAP فشار هوای خفیف را به مجاری تنفسی بیمار منتقل میکند تا راه تنفسی باز بماند و بیمار بتواند هنگام خواب به درستی نفس بکشد. نتایج استفاده از این دستگاه در افراد مختلف متفاوت است بعضی از افراد پس از یک شب استفاده نتایج مثبت و تأثیرگذاری را اعلام میکنند اما بعضی دیگر احساس میکنند که باید مدتی از ماسک استفاده کنند تا نتایج آن را مشاهده کنند و طی روز مشکلی نداشته باشند. این درمان برای کسانی است که درگیری شدید و متوسط دارند. این درمان مؤثر است ولی ایدهآل نیست.
برای افرادی که به هر دلیلی نمیتوانند یا دوست ندارند از ماسک استفاده کنند درمانهای دیگری نیز وجود دارد. دستگاه دهان که زبان و فک شما را از راه تنفسی دور میکند و به جلو میراند.
علل احتمالی آپنه خواب مرکزی شامل اختلالات قلبی یا عصبی عضلانی است و درمان این شرایط ممکن است برای درمان آپنه کمک کننده باشد. همچنین در صورت اضافهوزن و نداشتن سبک زندگی مناسب، تغییر آن میتواند منجر به بهبود فرد شود.
لازم است تغییراتی در سبک زندگی خودتان نیز ایجاد کنید. رژیم غذایی سالم داشته باشید، از خوابیدن به پشت خودداری کنید، سیگار نکشید، مشروبات الکی را ترک کنید زیرا نوشیدنیهای سنگین باعث شل شدن عضلات میشود و همین خود یک عامل بزرگ است. همچنین اتاقخواب شما باید دمای مناسبی داشته باشد.
راه دیگر و در واقع آخرین راه جراحی است. جراحی معمولاً پس از شکست درمان های دیگر توصیه می شود. به طور کلی، سایر گزینه های درمانی را حداقل باید سه ماه آزمایش کرد و اگر جواب نداد برای جراحی اقدام کرد. جراحی شامل بازکردن راه تنفسی، جابهجایی لوزه یا برداشتن آن و رفع مشکلات فک است.
در مجله سلامتی بیمارستان با ما همراه باشید.