از دست دادن کنترل مثانه و بی اختیاری در ادرار یکی از مشکلات افزایش سن در مردان و زنان است، البته این عارضه در زنان بیشتر از مردان دیده می شود. در بی اختیاری ادرار، فرد تجربه نشت ادرار را دارد، اما دلیل این مشکل چیست؟ با چه علائمی همراه است و چگونه درمان می شود؟ برای آشنا با بی اختیاری ادراری و یافتن جواب سوالات مربوط به آن، خواندن این مقاله بیمارستان را به شما توصیه می کنیم.
دسترسی سریع:
Toggleعدم توانایی کنترل مثانه در خروج ادرار و نشت آن به صورت بسیار اندک را بی اختیاری در ادرار می گویند. این بیماری انواع مختلفی دارد که با توجه به شرایط موجود می تواند موقتی یا دائمی باشند.
نشت ادرار اگر به دلیل مصرف برخی از نوشیدنی ها، غذاها، داروها یا وجود بیماری مانند عفونت ادراری و یا یبوست باشد، موقتی است. اما اگر به دلیل افزایش سن و یائسگی بروز کند، دائمی است.
این بیماری به چند دسته تقسیم می شود:
دفع ادرار یک عمل ارادی است و فرد در هنگام پر شدن مثانه برای دفع ادرار اقدام می کند. عضلات اسفنکتر در مثانه با محکم باز و بسته شدن در اطراف دهانه مثانه مانع از برگشت ادرار به کلیه و خروج آن از مثانه می شوند. زمانی که مثانه پر می شود، اعصاب مثانه به فرد هشدار نیاز به دفع ادرار را می دهند.
اگر در عملکرد عضلات اسفنکتر اختلال ایجاد شود و قدرت خود را از دست بدهند و ضعیف شوند، منجر به نشت ادرار خواهد و فرد توانایی کنترل آن را از دست می دهد.
این مشکل با علائم زیر همراه است:
موارد زیر در بروز بی اختیاری در ادرار نقش دارند:
هنگام مشاهده علائم نشت ادرار باید برای تشخیص نهایی و رفع آن به متخصص اورولوژی مراجعه کرد، اورولوژیست این مشکل را با روش های زیر تشخیص می دهد:
برای درمان این مشکل و خلاص شدن از شر نشت ادرار می توان از موارد زیر استفاده کرد:
اورولوژیست با وارد کردن الکترودهای به صورت موقت به داخل رکتوم یا واژن می توان این مشکل را حل کند. این الکترودها باعث تحریک عضلات کف لگن می شوند که در درمان بی اختیاری در ادراری نقش دارد.
با قرار دادن تامپون یا حلقه سفت در واژن می توان از خروج ادرار و نشت آن پیشگیری کرد.
این روش موقتی است، اما با تزریق بوتاکس به مثانه می توان عصب های مثانه کنترل کرد و از ارسال پیام دفع غیر ارادی ادرار جلوگیری و آن ها مسدود کرد. بوتاکس بیشتر برای درمان مثانه بیش فعال مناسب است.
بی اختیاری با جراحی های مانند اسلینگ، تعلیق گردن مثانه، جراحی افتادگی مثانه و عضله ادراری مصنوعی درمان می شود.
بیشتر بخوانید 👈 جراحی پروستات
عدم توانایی کنترل مثانه در خروج ادرار مشکلی است مربوط به ضعیف و سست شدن عضلات اسفنکتر مثانه، عوامل مختلفی در بروز این عارضه و افزایش خطر ابتلا به آن وجود دارند.
با تشخیص درست بی اختیاری توسط متخصص اورولوژی و درمان آن می توان از شر نشت غیر ارادی ادرار جلوگیری کرد.