یکی از مشکلات رایج و طبیعی در بین کودکان بی اختیاری در ادرار است، این مشکل به دلایلی مختلفی به وجود می آید. اگر کودک شما این مشکل را دارد، برای آشنایی با علل، درمان و راه های پیشگیری از آن خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم.
دسترسی سریع:
Toggleبی اختیاری در ادرار کودکان به معنی از دست دادن کنترل کامل ادرار یا تخلیه غیر ارادی مثانه است. این مشکل به دو صورت در کودکان بروز می کند:
قبل از پرداختن به این موضوع باید درباره سیستم دفع ادرار توضیح مختصری ارائە کنیم. دستگاه سیستم ادراری شامل کلیه ها، مثانه، مجاری ادرای و میزنای است. ادرار در کلیه ها تولید می شود، از طریق میزنای وارد مثانه می شود و در مثانه ذخیره می شود، مثانه دارای عضلات اسفنکتر است، این عضلات با حرکات و انقباض محکم خود از بازگشت ادرار به کلیه و خروج آن از دهانه مثانه جلوگیری می کند.
زمانی که مثانه پر شد، اعصاب مثانه به فرد هشدار تخلیه ادرار را می دهند و فرد به صورت ادراری، ادرار را دفع می کند و تا لازم رسیدن به توالت آن را کنترل می کند.
در صورت بروز اختلال در عملکرد و یا رشد ناکامل سیستم ادراری و اختلال در سیگنال های عصبی، کودک دچار بی اختیاری ادرار می شود.
ممکن است بی اختیاری ادرار در کودکان در هنگام خواب به دلایل زیر باشد:
سایر مقالات 👈 سنگ کلیه چیست؟
اگر بی اختیاری ادرار در کودکان در طول روز اتفاق بیفتد، دلایل زیر در بروز آن نقش دارند:
مطالعات نشان می دهد که ۲۰ درصد کودکان ۵ ساله و ۱۰ درصد کودکان ۷ ساله به شب ادراری مبتلا هستند و ۲۰ درصد کودکان نیز به بی اختیاری روزانه دچار هستند.
شب ادراری در پسران نسبت به دختران شایع تر است و برعکس بی اختیاری روزانه در دختران بیشتر از پسران است.
برای درمان این مشکل باید علت آن توسط اورولوژیست مشخص و با توجه به آن موارد زیر را برای درمان به کار برد:
با رعایت مواردی مانند تشویق و تحریک کودک برای دفع مکرر ادرار در طول روز، کاهش مصرف کافئین، کاهش مصرف مایعات و آب در طول روز، بیدار کردن متناوب کودک در طول شب برای دفع ادرار، تمرین و تکرار و آموزش به کودک توسط والدین برای دفع مکرر و جلوگیری از نگه داشتن ادرار در مدت زمان طولانی، می تواند بی اختیاری ادراری را درمان کرد.
این دستگاه تغییرات بدن را بررسی می کند و آن را برای کودک نشان می دهند، تا از عملکرد طبیعی بدن خود آگاه شود. در این روش با کمک بازی های رایانه ای سیستم ادراری و مشکلات مربوط به مثانه را آموزش می دهد تا کودک با آن ها آشنا شود و در هنگام دفع ادرار آن ها به کار ببرد.
برای درمان شب ادراری در کودکان می توان از تشک های شب ادراری است، این تشک ها نسبت به رطوبت حساس هستند و با خیس شدن لباس کودک زنگ می زند و کودک را از خواب بیدار می کند تا به دستشویی برود.
می توان برای کنترل شب ادراری در زمان های که کودک در مهمانی های بیرون از خانه شرکت می کند، از دارو استفاده کرد.
مراجعه به مشاور و کار با یک درمانگر، می تواند به درمان بی اختیاری ادرار در کودکان کمک کند. در برخی مواقع ممکن است بی اختیاری ادرار در کودک به دلیل مشکلات عاطفی یا استرس باشد.
می تواند با رعایت موارد زیر از بروز این مشکل پیشگیری کرد:
✍تمامی مطالب پیرامون بی اختیاری ادرار را می توانید از سایت بیمارستان دنبال کنید.
بله، بی اختیاری ادراری در کودکان قابل درمان است. اما درمان آن بستگی به علت اصلی و شدت مشکل دارد.
بله، تغییرات در رژیم غذایی و فعالیتهای ورزشی منظم میتواند در بهبود این مشکل نقش داشته باشند. همچنین، تمریناتی که باعث تقویت عضلات مثانه می شوند و کنترل ادرار را تسهیل میکنند، مفید است.
بله، استرس، نگرانی، ترس و تجربه ترومای روانی میتواند باعث بی اختیاری ادرار در کودکان شود.
بی اختیاری ادرار در برخی از کودکان به صورت خودبخودی در طول رشد و تکامل آنها رفع میشود. با رشد و تقویت عضلات مثانه و بهبود کنترل ادرار، بسیاری از کودکان قادر به کنترل ادرار خود میشوند.