سنگ کلیه یکی از مشکلات رایج در بین افراد جامعه است، این مشکل ممکن است به دلایلی گوناگونی در افراد مختلف ایجاد می شود. زمانی سنگ کلیه ایجاد می شود، پزشک براساس نوع، اندازه و محل تشکیل مناسب ترین روش را برای درمان آن انتخاب می کند. یکی از این روش ها، جراحی باز است. پزشک با انجام جراحی باز سنگ کلیه، به راحتی آن را از بدن خارج و مشکل را برطرف می کند. در این مقاله سعی داریم درباره جراحی سنگ کلیه به روش باز، مزایا، معایب و مراحل انجام بحث کنیم.
دسترسی سریع:
Toggleبه تجمع رسوبات و املاح معدنی در کلیه و مجاری ادراری، سنگ کلیه گفته می شود. علت اصلی ایجاد این سنگ افزایش غلظت املاح و نمک ها در ادرار و تجمع آن در کلیه است.
سنگ کلیه اگر ثابت باشد تقریبا هیچ علامتی ندارد و فرد از وجود آن اطلاعی ندارد، اما زمانی که به حرکت در می آید، فرد احساس درد در ناحیه کمر، پهلو و شکم دارد. هر چه اندازه سنگ بزرگتر باشد، این درد شدید تر است.
قبل از پرداختن به جراحی باز سنگ کلیه باید شما را با نحوه تشخیص سنگ کلیه و انتخاب نوع جراحی آشنا کنیم. روش های تشخیص سنگ کلیه عبارتند از:
اگر اندازه سنگ کلیه کوچک باشد، می توان با مصرف دارو و مایعات فراوان به دفع آن از طریق ادرار کمک کرد.
در صورتی که سنگ کلیه بزرگ باشد، برای خارج کردن آن باید از روش های جراحی استفاده کرد. جراحی باز سنگ کلیه یکی از روش های جراحی برای درمان و خارج کردن سنگ کلیه است. تمرکز ما در این مقاله بر روی جراحی سنگ کلیه به روش باز است.
در جراحی باز، جراح با ایجاد یک برش بزرگ در قسمت پشت یا پهلوی بیمار، به صورت مستقیم به محل دقیق سنگ کلیه دسترسی دارد و با دقت کافی سنگ را از کلیه یا حالب خارج می کند.
اگر فرد دارای یکی از شرایط زیر باشد، پزشک برای درمان و خارج کردن آن از روش جراحی باز استفاده می کند:
زمانی که پزشک انجام جراحی باز را برای خارج کردن سنگ تشخیص می دهد، اقدامات و آمادگی های لازم برای انجام عمل را به ارائە می دهد. این اقدامات شامل موارد زیر هستند:
این عمل طی در چند انجام می شود که به طور خلاصه با آن می پردازیم؛
بعد از انجام عمل باز و برداشتن سنگ کلیه، برای بهبودی سریع بیمار و گذراندن دوره نقاهت باید توصیه زیر را به خوبی رعایت کرد:
بیشتر بخوانید 👈 روش های جلوگیری از سنگ کلیه
اگر جراح مهارت کافی در انجام عمل جراحی نداشته باشد و بیمار توصیه های پزشکی بعد از عمل را به خوبی رعایت نکند، احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد:
اغلب سنگ ها با مصرف مایعات و دارو، خود به خود از طریق ادرار دفع می شود، اما برای خارج کردن سنگ های بزرگی که توانایی عبور ندارند یا در حالب گیر افتادن، درد شدیدی به همراه دارند و باعث خونریزی و عفونت در فرد شده اند، باید از جراحی باز استفاده کرد.
با انتخاب یک جراح متخصص اورولوژیست ماهر و رعایت توصیه های پزشکی ارائە شدە، می توان از بروز عوارض احتمالی این جراحی مانند عفونت، خطرات بیهوشی و … پیشگیری کرد.