جراحی چاقی یا باریاتریک یکی از روش های درمان چاقی مفرط و پیشگیری از عوارض ناشی از اضافه وزن بالا است. این روش اغلب به عنوان یک گزینه نهایی برای افرادی به کار می رود که از طریق رژیم غذایی، ورزش و سایر روش ها موفق به کاهش وزن نشده اند. چاقی، به ویژه در مراحل پیشرفته، نه تنها بر ظاهر بدن تاثیر می گذارد، بلکه با ایجاد عوارضی مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی و عروقی، خطرات جدی برای سلامتی به همراه دارد. این نوع جراحی با تغییر ساختار دستگاه گوارش، به کاهش وزن و در نتیجه بهبود شرایط سلامتی افراد کمک می کند. با ما در این مقاله از مجله سلامتی بیمارستان همراه باشید.
دسترسی سریع:
Toggleعمل چاقی به مجموعه ای از روش های و عمل های لاغری گفته می شود که با هدف کاهش وزن و بهبود مشکلات ناشی از چاقی انجام می شود. در این نوع جراحی ها سیستم گوارش افراد دچار تغییراتی می شود که در نتیجه آن حجم معده کم می شود و افراد غذای کمتری مصرف می کنند. با کاهش حجم معده و غذای مصرفی کاهش وزن اتفاق می افتد.
روش های متنوعی برای جراحی کاهش وزن و لاغری وجود دارد و انتخاب هر کدام از آن ها بستگی به شرایط فرد، نوع چاقی و نظر پزشک دارد. در این بخش به بررسی متداول ترین انواع آن می پردازیم.
بای پس معده یکی از رایج ترین و مؤثرترین انواع جراحی های لاغری است. در این روش، قسمت بزرگی از معده دور زده می شود و غذا مستقیماً به قسمت های پایین تر دستگاه گوارش می رسد. این کار باعث کاهش جذب کالری و در نتیجه کاهش وزن می شود.
در عمل اسلیو معده، بخشی از معده به صورت دائمی حذف و حجم معده کوچک تر می شود. این کار به کاهش احساس گرسنگی و در نتیجه کاهش مصرف غذا کمک می کند. یکی از ویژگی های اسلیو معده، ساده تر بودن آن نسبت به بای پس معده است.
این روش شامل قرار دادن حلقه ای دور بخش بالایی معده است تا از عبور حجم زیادی غذا جلوگیری کند. این نوع جراحی با توجه به قابلیت تنظیم و کمتر بودن عوارض جدی، در برخی موارد توصیه می شود.
کاهش وزن از طریق جراحی، علاوه بر کاهش سایز و بهبود ظاهر بدن، فواید زیادی برای سلامت افراد دارد. به طور مثال کاهش وزن موجب می شود که سطح قند خون فرد تنظیم شود و از ابتلا به دیابت نوع دو جلوگیری شود. علاوه بر این با کاهش وزن فشار خون، کیفیت خواب و مشکل آپنه خواب نیز بهبود می یابند و اعتماد به نفس افزایش می یابد. معمولاً افراد با رسیدن به تناسب اندام دلخواه احساس بهتری نسبت به خود دارند.
هر نوع جراحی دارای خطراتی است و جراحی کاهش نیز از این قاعده مستثنی نیست. عوارض جراحی چاقی می توانند شامل عفونت، خونریزی و مشکلات بعد از عمل باشند. برخی از روش های جراحی باعث کاهش جذب ویتامین ها و مواد مغذی می شوند که نیاز به مصرف مکمل ها را افزایش می دهد. افرادی که این نوع جراحی ها را انجام می دهند، باید عادات غذایی و سبک زندگی خود را به طور کلی تغییر دهند.
این نوع جراحی برای همه مناسب نیست. به طور معمول، افراد باید شرایط لازم برای انجام این روش را داشته باشند. یکی از شرایط اصلی شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از 40 است. افراد با شاخص توده بدنی بالاتر از 40 به دلیل خطرات ناشی از چاقی مفرط می توانند گزینه خوبی برای عمل باشند. کسانی که با مشکلاتی مانند دیابت نوع دو، فشار خون بالا یا بیماری های قلبی مواجه هستند و BMI بالای 35 دارند، می توانند به جراحی فکر کنند.
افرادی که از روش های مختلف کاهش وزن نتیجه ای نگرفته اند، می توانند برای کاهش وزن خود جراحی لاغری را در نظر بگیرند. کسانی که این شرایط را دارند باید به سن مناسب جراحی باریاتریک رسیده باشند. افرادی بالای 18 سال می توانند با هر کدام از شرایط بیان شده در بالا برای انجام جراحی کاهش وزن اقدام کنند.
آمادگی برای جراحی نیازمند مراحل مشخصی است. ارزیابی اولیه برای تعیین مناسب بودن فرد برای جراحی انجام می شود. آزمایش های مختلف برای بررسی سلامت کلی بدن، از جمله تست های خون و تصویر برداری نیز قبل از عمل انجام می شوند. معمولاً از افراد خواسته می شود که سبک غذایی خود را تغییر دهند تا بدن برای جراحی آماده شود.
مراقبت های بعد از جراحی لاغری بسیار اهمیت دارند و می توانند تاثیر زیادی در موفقیت جراحی داشته باشند. رژیم غذایی مخصوص پس از جراحی به تدریج به فرد کمک می کند تا به غذاهای جامد بازگردد. فعالیت بدنی منظم، به بهبود سریع تر فرد کمک کرده و از بازگشت وزن جلوگیری می کند. ویزیت های منظم برای اطمینان از روند بهبود و بررسی نیاز به مکمل های تغذیه ای الزامی است.
هزینه عمل باریاتریک می تواند با توجه به نوع جراحی، محل انجام جراحی و تجربه جراح متفاوت باشد. از طرفی، برخی بیمه ها ممکن است این هزینه ها را تحت پوشش قرار دهند. اگر جراحی برای بهبود سلامتی فرد ضروری باشد و شاخص توده بدنی فرد بالای 40 باشد، بیمه بخشی از هزینه های عمل را پوشش می دهد.
جراحی چاقی یکی از موثرترین روش ها برای کاهش وزن در افرادی است که از چاقی مفرط رنج می برند و با روش های دیگر موفق به کاهش وزن نشده اند. این جراحی ها می توانند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی و سلامت عمومی افراد ایجاد کنند، اما نیازمند آگاهی، آمادگی و تعهد به تغییرات طولانی مدت در سبک زندگی هستند. تصمیم به انجام این نوع جراحی باید با مشورت پزشک و آگاهی کامل از مزایا و معایب آن گرفته شود.
نتایج جراحی می تواند ماندگار باشد، ولی به تلاش بیمار برای تغییر سبک زندگی و رعایت توصیه های پس از جراحی بستگی دارد.
خیر، تنها افرادی که شرایط خاصی دارند و توسط پزشک تایید شده اند، می توانند جراحی را انجام دهند.
بله، بسیاری از افراد نیاز به مصرف مکمل های غذایی دارند تا کمبودهای تغذیه ای را جبران کنند. مصرف مکمل باید زیر نظر پزشک باشد.