سنگ های حالب که به عنوان سنگ کلیه نیز شناخته می شوند، تشکیلات کریستالی جامدی هستند که در حالب ها یعنی لوله های باریکی که کلیه ها را به مثانه متصل می کنند، ایجاد می شوند. این سنگ ها می توانند باعث درد و ناراحتی شدید شوند زیرا جریان ادرار را مسدود می کنند.
درک علت، علائم، روش های تشخیص، گزینه های درمانی و عوارض احتمالی سنگ حالب برای مدیریت موثر آن ها بسیار مهم است و ما در این مقاله قصد داریم به آن ها بپردازیم. با ما همراه باشید.
دسترسی سریع:
Toggleسنگ های حالب همان سنگ های کلیه هستند که با ورد به مجاری ادراری و لوله حالب یعنی اتصال دهند کلیه و مثانه تشکیل می شوند.
سنگ های حالب با تبلور مواد موجود در ادرار مانند کلسیم، اگزالات و اسید اوریک و تجمع آن در لوله حالب شکل می گیرند. مکانیسم های دقیق تشکیل سنگ پیچیده است و می تواند شامل ترکیبی از عوامل ژنتیکی، غذایی و محیطی باشد.
معمولا عوامل زیر در افزایش احتمال بروز سنگ های لوله حالب نقش دارند:
سایر مقالات 👈 واریکوسل چگونه درمان می شود؟
برای تشخیص مشکلات کلیه و انواع سنگهای حالب باید به متخصص اورولوژی مراجعه کرد، متخصص با کمک روش های زیر سنگ کلیه و حالب را تشخیص می دهد:
سنگ های که در لوله حالب تشکیل می شوند، غالبا از انواع زیر هستند:
سیستین یکی از انواع سنگ های کلیه و حالب که احتمال بروز آن بسیار کم است و در اثر نشت اسید آمینه سیستین از کلیه به بیرون شکل می گیرد.
یکی از شایع ترین سنگ ها است که در اثر تجمع کریستال های اگزالات کلسیم به وجود می آید، کم آبی بدن و داشتن رژیم غذایی حاوی اگزالات بالا خطر ایجاد این نوع سنگ را افزایش می دهد.
این نوع سنگ در لوله حالب به دلیل افزایش مقدار منیزیم آمونیوم فسفات، کلسیم کربنات و عفونت مزمن کلیه تشکیل شوند.
این مورد در به دلیل اسیدی بودن ادرار به وجود می آید.
متخصصان اورولوژی با استفاده از روش های زیر سنگهای تشکیل شده در حالب را درمان می کنند:
سنگ های کوچک (کمتر از 5 میلی متر) اغلب با کمک داروهای مسکن و افزایش مصرف مایعات می توانند خود به خود دفع شوند.
از این روش غیر تهاجمی و امواج ضربه ای آن، برای شکستن سنگ ها به قطعات کوچکتر و عبور راحت تر از مجاری ادراری استفاده می شود.
در این روش یک لوله نازک با دوربین به مجرای ادرار وارد میشود، متخصص لوله را به سمت حالب حرکت می دهد تا سنگ را پیدا کرده و آن را تجزیه یا خارج کند.
با روش نفرولیتوتومی می توان سنگ را از کلیه خارج کرد، در واقع در موارد پیچیده تر که سنگ با سایر روش های قابل درمان نباشد، از این روش استفاده می شود و متخصص اورولوژی یک برش کوچک در پشت برای دسترسی و برداشتن سنگ های بزرگتر ایجاد می کند.
معمولا سنگ های که در کلیه یا حالب شکل می گیرند، مشکلاتی را به همراه دارند که شامل موارد زیر هستند:
با رعایت نکات زیر احتمال بروز سنگهای حالب بسیار کم است و می توان از تشکیل مجدد آن ها جلوگیری کرد:
سایر مقالات 👈 عوارض سنگ کلیه
سنگهای حالب می توانند به طور باورنکردنی دردناک باشند و زندگی روزمره را مختل کنند. با درک علت، علائم، روشهای تشخیصی، گزینههای درمانی و اقدامات پیشگیرانه مرتبط با سنگ، افراد میتوانند اقدامات پیشگیرانهای را برای مدیریت موثر وضعیت خود و کاهش خطر عود انجام دهند.
برای تشخیص دقیق و برنامه درمانی شخصی باید با یک متخصص اورولوژی مشورت کنید. با مراقبت مناسب، افراد می توانند تاثیر سنگ ها را به حداقل برسانند و سلامت ادرار را حفظ کنند