بزرگ شدن پروستات یکی از مشکلات مربوط به غده پروستات در مردان است که با افزایش سن احتمال بروز آن در مردان بیشتر می شود. این بیماری با بروز علایمی در مجاری ادراری و مثانه همراه است و سبب اختلال در تولید مثل و دفع ادرار می شود. پروستات به دلایلی مختلفی در مردان ایجاد می شود و ما در این مقاله درباره علت بزرگ شدن پروستات و راه های درمان آن بحث خواهیم کرد.
دسترسی سریع:
Toggleقبل از پرداختن به دلایل بزرگی پروستات باید با این غده و وظیفه آن آشنا شوید؛ پروستات غده ای است به اندازه یک گردو که در شکم و جلوی راست روده، مابین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد.
غده پروستات در باروری مردان نقش دارد و ترشحات آن جزء ترکیبات مایع منی است، ترشحات پروستات در تقویت و تغذیه اسپرم و محافظت از آن نقش دارند و سبب نازک شدن مایع منی می شوند.
بزرگ شدن این غده از مشکلات رایج در مردان است، غده پروستات در حالت عادی حدود ۲۰ گرم وزن دارد اما اگر بزرگ شود، وزن آن به ۲۰۰ گرم می رسد. بزرگ شدن پروستات به معنی رشد بیش از حد سلول های پروستات است.
بزرگ شدن پروستات یا هایپرپلازی خوش خیم، می تواند سبب تنگی مجاری ادراری و مشکلات مربوط به سیستم ادراری شود.
بزرگ شدن پروستات زمانی رخ می دهد که سلول های غده پروستات شروع به رشد و تکثیر بیش از حد می کنند، این سلول های اضافی باعث متورم و بزرگ شدن اندازه پروستات می شود.
در این میان دلایل دیگری هم در رشد و بزرگ شدن پروستات نقش دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم:
تغییرات هورمونی می تواند علت بزرگ شدن پروستات باشد، معمولا بدن مردان تستوسترون یا هورمون مردانه و کمی استروژن یا هورمون زنانه تولید می کند.
اگر سطح تستوسترون بدن کم و استروژن زیاد شود، باعث ایجاد اختلال و تغییرات هورمونی در بدن می شود که به دنبال آن، احتمال بزرگی خوش خیم پروستات بیشتر خواهد شد. از طرفی افزایش سطح دی هیدروتستوسترون نیز می تواند منجر به بزرگی غده پروستات شود.
با افزایش سن، تغییرات هورمونی در مردان بیشتر می شود و سبب رشد بیش از حد سلول های پروستات خواهد شد. مردان بالای ۴۰ سال، بیشتر در معرض خطر ابتلا این عارضه قرار دارند و افراد بالای ۸۰ سال دارای علایم پروستات بزرگ هستند.
وجود سابقه خانوادگی در مشکلات پروستات و اختلال در بیضه ها می تواند در بزرگی پروستات موثر باشد و فرد را بیشتر در معرض خطر قرار خواهد داد.
اضافه وزن با بزرگ شدن خوش خیم پروستات ارتباط دارد، مطالعات نشان می دهد که مشکلات پروستات از جمله هیپرپلازی در مردان چاق بیشتر از مردان لاغر است. همچنین چاقی خطر ابتلا به سرطان پروستات و سایر اندام ها را افزایش می هد.
سندروم متابولیک مجموعه ای از علائمی هستند که در فرد ظاهر می شوند و شامل مواردی چاقی، قند خون بالا، افزایش فشار خون، وجود مشکلات قلبی و … هستند. این علائم می توانند سبب ایجاد مشکلاتی در پروستات شوند.
افزایش مصرف مواد غذایی چرب یا با قند بالا می تواند در رشد بیش از حد سلول های پروستات موثر باشند. در صورتی که فرد از یک برنامه غذایی سالم پیروی نکند، احتمال ایجاد بیماری در پروستات و سایر غده ها افزایش می یابد.
در صورت بزرگ شدن غده پروستات، احتمال بروز علائم زیر وجود دارد:
با مشاهده علائم بالا باید به متخصص اورولوژی مراجعه کرد، پزشک برای تشخیص قطعی و بررسی علت بزرگ شدن پروستات باید سوابق پزشکی بیمار را با دقت مطالعه کند و سوالات لازم را از بیمار بپرسد. معمولا درباره سابقه خانوادگی، سبک زندگی، وزن و … از بیمار سوال می پرسند.
بعد از گرفتن اطلاعات لازم می توان، از روش های زیر برای تشخیص قطعی بزرگی خوش خیم غده پروستات استفاده کرد:
علت بزرگ شدن پروستات، عوامل موثر بر آن، علائم و نحوه تشخیص این بیماری را توضیح دادیم، حالا نوبت به درمان می رسد. متخصص اورولوژی برای درمان بزرگی خوش خیم پروستات از روش های زیر استفاده می کند:
مصرف داروهای آلفا یا آلفا بلاکر با شل کردن مجاری ادراری و کاهش فشار پروستات، علائم بیماری را کاهش می دهد.
این روش یک درمان سرپایی است و در آن به کمک دستگاه مایکروویو مخصوص به قسمت های مورد نظر، گرمای کنترل شده ای وارد می شود. این گرما باعث کاهش انسداد ادراری و مشکلات مربوط به بزرگی پروستات می شود.
معمولا قبل از جراحی پروستات از روش های کم تهاجمی تری برای درمان پروستات بزرگ استفاده می شود، اما اگر سن فرد زیاد باشد، نمی توان از درمان زمان بر استفاده کرد و نیاز به جراحی است؛ احتمالا علت بزرگ شدن پروستات نیز همین افزایش سن باشد.
بیشتر بخوانید 👈 واریکوسل چیست؟