فتق یا هرنی یک بیماری شایع پزشکی است و زمانی رخ می دهد که یک عضو یا بافت از طریق یک نقطه ضعیف در عضلات اطراف یا بافت همبند بیرون بزند. در این مقاله به جزئیات این بیماری از جمله تعریف، علت ایجاد، علائم، عوارض جانبی، روش های درمان و پیشگیری از آن می پردازیم.
دسترسی سریع:
Toggleهرنی وضعیتی است که با بیرون زدگی یک عضو یا بافت چربی از طریق یک ناحیه ضعیف در عضله یا بافت همبند مشخص می شود. این عارضه ممکن است در قسمت های مختلف بدن مانند شکم، کشاله ران یا دیافراگم رخ دهد. شناخت انواع مختلف هرنی و محل آن ها، علت ایجاد و علائم آن ها برای تشخیص و درمان مناسب بسیار مهم است.
هرنی در اثر ترکیبی از عوامل از جمله ضعف مادرزادی در دیواره شکم، افزایش فشار در شکم یا کشیدگی عضلات ایجاد شود. برخی از علل شایع فتق عبارتند از:
شناسایی علت زمینه ای برای مدیریت موثر و پیشگیری از ایجاد توده و بیرون زدگی آن ضروری است.
علائم این بیماری بسته به محل آن و شدت آن متفاوت هستند. علائم شایع آن عبارتند از:
توده های ایجاد شده در اطراف بافت همبند با عضلات انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
این نوع هرنی شایع ترین نوع است که در ناحیه کشاله ران ایجاد می شود و در مردان به دلیل ضعف طبیعی در کانال مغبنی شیوع بیشتری دارد. فتق مغبنی بسته به محل بیرون زدگی می تواند مستقیم یا غیر مستقیم باشد.
توده فمورال در زنان شایع تر است و در قسمت بالای ران، درست زیر چین کشاله ران ایجاد می شود و معمولاً از طریق کانال فمورال که فضای کوچکی در نزدیکی شریان فمورال است، بیرون میزنند.
هیاتال زمانی رخ می دهد که بخشی از معده از طریق دیافراگم به داخل حفره قفسه سینه بیرون بزند. این نوع فتق اغلب با بیماری ریفلاکس معده به مری GERD همراه است و می تواند علائمی مانند سوزش سر دل و مشکل در بلع را ایجاد کند.
هرنی های ناف در نوزادان متداول است و هنگامی اتفاق می افتد که روده ها از طریق یک نقطه ضعیف در دیواره شکم در نزدیکی ناف شکم بیرون می روند.
این مشکل می تواند به عنوان عارضه جراحی شکم ایجاد شود و هنگامی رخ می دهند که بافت های اطراف یک برش جراحی ضعیف یا جدا شوند و به اندام ها یا بافت ها اجازه می دهد تا بیرون بیایند.
فتق در صورت عدم درمان، می تواند منجر به عوارضی شود که نیاز به درمان اورژانسی داشته باشند. این عوارض جانبی شامل موارد زیر هستند:
درمان هرنی و توده برآمده با جراحی امکان پذیر است، هر چند روش درمان این بیماری بسته به نوع و شدت توده متفاوت است. تکنیک های رایج جراحی شامل عمل باز و لاپاراسکوپی است.
در برخی موارد، مراقبت و نظارت توده ایجاد شده برای موارد کوچک یا بدون علامت بهترین نتیجه است. برای انتخاب مناسب ترین گزینه درمانی مشورت با یک متخصص الزامی است.
همیشه نمی توان از هرنی پیشگیری کرد، اما برخی از اصلاحات سبک زندگی می تواند خطر بروز این عارضه کاهش دهد. این تغییرات و اصلاحات شامل موارد زیر هستند:
در برخی موارد، توده های کوچک یا بدون علامت ممکن است نیازی به جراحی فوری نداشته باشند و می توان آن ها را از نزدیک تحت نظر داشت. با این حال، باید برای ارزیابی و راهنمایی مناسب به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
در حالی که جراحی رایجترین درمان برای هرنی است، اما برخی از اصلاحات سبک زندگی، مانند مدیریت وزن و اجتناب از فعالیتهایی که فشار شکم را افزایش میدهند، ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
دوره نقاهت بسته به نوع جراحی و عوامل فردی متفاوت است. به طور کلی، ممکن است از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد. پیروی از دستورالعمل های بعد از عمل و انجام تمرینات توانبخشی مناسب برای بهبود موفقیت آمیز بسیار مهم است.
بله احتمال عود بعد از جراحی وجود دارد، به خصوص اگر به علل زمینه ای توجه نشود یا اقدامات احتیاطی مناسب انجام نشود: بنابراین پیروی از توصیه های متخصصان و اتخاذ اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خطر عود هرنی ضروری است.
خیر، همه هرنی ها از بیرون قابل مشاهده نیستند. برخی از آن ها تنها از طریق تصویربرداری پزشکی یا در طی معاینه فیزیکی توسط یک متخصص تشخیص داده می شوند. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب با یک پزشک با تجربه مشورت کنید.
منبع: سایت دکتر صادق زاده – متخصص اورولوژی