بارداری دوره ای دل انگیز و متحول کننده برای زنان است، اما می تواند مشکلات و چالش های مختلفی را نیز به همراه داشته باشد، یکی از مشکلات رایجی که بسیاری از زنان باردار با آن مواجه هستند بی اختیاری ادرار در این دوره است. این وضعیت با نشت غیر ارادی ادرار همراه است.
اگر شما هم در دوران بارداری هستید و مشکل بی اختیاری ادرار دارید، با مجله بیمارستان تا آخر این مقاله همراه باشید. در این مقاله به بررسی تعریف بی اختیاری ادرار، علت، علائم و روش های موثر برای کنترل و مدیریت بی اختیاری ادرار در بارداری می پردازیم.
دسترسی سریع:
Toggleبی اختیاری ادرار، به معنی از دست دادن کنترل مثانه و نشت غیرارادی ادرار است و زمانی رخ می دهد که عضلات مثانه قادر به کنترل جریان ادرار نباشند. در دوران بارداری، رحم در حال رشد به مثانه فشار وارد می کند که می تواند منجر به از دست دادن موقت کنترل ادرار شود.
عوامل متعددی در بروز بی اختیاری ادرار در دوران بارداری نقش دارند که در ادامه به طور خلاصه به آن ها اشاره می کنیم:
هورمون های بارداری مانند پروژسترون و ریلاکسین باعث شل شدن عضلات، رباط های ناحیه لگن و عضلات مسئول کنترل مثانه می شوند که در نهایت منجر به نشت غیر ارادی، ادرار خواهد شد.
با بزرگ شدن رحم و رشد و نمو جنین، به مثانه فشار وارد می شود. این فشار ظرفیت مثانه را برای نگه داشتن ادرار کاهش می دهد و می تواند منجر به نشت آن شود.
وزن جنین در حال رشد بر عضلات کف لگن فشار وارد می کند، این عضلات از مثانه و سایر اندام های لگن حمایت می کنند. ضعیف شدن آن ها می تواند منجر به بی اختیاری ادرار شود در بارداری شود.
زنانی که حاملگی های چندقلویی داشته اند یا زایمان سختی را تجربه کرده اند ممکن است در بارداری های بعدی بیشتر مستعد بی اختیاری ادرار باشند.
علائم و نشانه های بی اختیاری ادرار در دوران حاملگی، از نظر شدت متفاوت هستند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:
بی اختیاری ادرار در دوران بارداری یک مشکل چالش برانگیز است، اما با انجام چندین روش موثر می توان آن را کنترل و مدیریت کرد:
این تمرینات، عضلاتی را به که کنترل مثانه و بهبود قدرت و کنترل آن ها کمک می کند، مورد هدف قرار می دهد. تمرین منظم کگل، محکم نگه داشتن و انقباض عضلات کف لگن در دوران بارداری می تواند بی اختیاری ادرار را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
اضافه وزن می تواند فشار بیشتری بر مثانه و عضلات کف لگن وارد کند. حفظ وزن مناسب در بارداری از طریق تغذیه مناسب و ورزش منظم می تواند به کاهش علائم بی اختیاری ادرار در این دوران کمک کند.
یبوست می تواند با اعمال فشار بر عضلات کف لگن، بیاختیاری ادرار را تشدید کند، خوردن یک رژیم غذایی غنی از فیبر، هیدراته ماندن و ورزش منظم می تواند از بروز یبوست جلوگیری کند.
برای کنترل بی اختیاری ادرار در بارداری باید مقدار مایعات مصرفی را کنترل کرد. نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز و تمرین تکنیک های تمرین مثانه مانند به تاخیر انداختن دفع ادرار در هنگام احساس نیاز به دفع ادرار به مدت چند دقیقه می تواند به عضلات مثانه کمک کند تا برای نگه داشتن ادرار آمادگی داشته باشند.
استفاده از پدهای جاذب یا لباس زیر محافظ می تواند احساس امنیت را ایجاد کند و تاثیر نشت گاه به گاه را به حداقل برساند و فرد با خیال راحت در اجتماع حضور یابد.
سایر مقالات 👈 بی اختیاری ادرار در کودکان
بی اختیاری ادرار در دوران بارداری یک مسئله رایج اما قابل کنترل است که بسیاری از زنان با آن مواجه هستند. با شناخت علت، علائم و انجام روش های کنترل و مدیریت موثر، بی اختیاری ادراری در بارداری درمان می شود.
ممکن است، نتوان به طور کامل از بی اختیاری ادرار در دوران بارداری جلوگیری کرد، اما انجام تمرینات کف لگن، حفظ وزن مناسب می تواند به کاهش خطر و شدت علائم کمک کند.
برای بسیاری از زنان، با بهبودی بدن و تثبیت سطح هورمون ها، بی اختیاری ادرار پس از زایمان خود به خود برطرف می شود. با این حال، در برخی موارد، ممکن است ادامه یابد یا به روش های مدیریتی اضافی نیاز داشته باشد.
قبل از مصرف هر دارویی در دوران بارداری، باید با پزشک خود مشورت کنید. در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای خاصی را تجویز کند که برای کمک به مدیریت بی اختیاری ادرار در دوران بارداری بی خطر باشند.