یکی از مشکلات رایج در بین افراد جامعه سنگ کلیه است، در این میان مردان بیشتر از زنان به سنگ ها کلیه مبتلا می شوند؛ ریسک ابتلا به این بیماری در یک مرد حدود 19 درصد و در یک زن تقریبا 9 درصد است.
اگر می خواهید، درباره سنگ های کلیه، چگونگی تشکیل آن ها و یا علائم و راه های درمان این بیماری آشنا شوید، با ما تا آخر این مقاله همراه باشید.
دسترسی سریع:
Toggleسنگهای کلیه رسوبات سختی هستند که اغلب به علت افزایش میزان مواد زائد، زیاد شدن غلظت املاح و نمک در ادرار به وجود میآیند. ایجاد سنگهای کلیوی علل متنوعی دارد و ممکن است در هر جای دستگاه ادراری از کلیه تا مثانه دیده شوند.
ادرار دارای مواد زائد مختلفی مانند؛ کلسیم، اگزالات، اورات، سیستین، گزانتین و فسفات است که در آن حل شدند، هنگامی که مقدار زیادی مواد زائد در حجم کمی از ادرار وجود داشته باشد، کریستال ها شروع به شکل گرفتن می کنند و عناصر دیگر را جذب میکنند، به هم می پیوندند و بزرگتر می شوند، در نهایت این سنگ ها شکل میگیرند.
در بیشتر افراد، داشتن مایع ادرار کافی باعث شستشوی مواد زائد میشود، از طرفی مواد شیمیایی در ادرار وجود دارند که از تشکیل بلور و سنگ توسط این مواد زائد جلوگیری میکنند؛ اگر حجم مایع ادرار کم باشد و سطح مواد شیمیایی لازم برای جلوگیری از تشکیل بلور، در ادرار کاهش یابد، شرایط برای تشکیل سنگ های کلیوی فراهم می شود.
بیشتر بخوانید 👈 عمل RIRS چیست؟
انواع مختلفی از سنگ های کلیوی وجود دارد که با تشخیص نوع آن ها می توان به راحتی علت تشکیل سنگ را پیدا و آن را درمان کرد و از بروز مجدد سنگ در کلیه پیشگیری کرد.
این سنگ در فردی ایجاد میشود که مایعات کمی مینوشد و از طرفی بدنش آب زیادی از دست میدهد. همچنین کسانی که غذاهای سرشار از پروتئین میخورند یا اسید اوریک خون بالایی دارند هم ممکن است به این نوع سنگ کلیه دچار شوند.
بیشتر سنگهای کلیه از جنس کلسیم هستند؛ اُگزالات کلسیم، فسفات کلسیم از جمله این سنگ های هستند.
این نوع سنگ فقط در افرادی بروز می کند که ماده خاصی به نام سیستین را بیشتر از حد معمول در ادرار دفع میکنند.
این نوع سنگ در واکنش به یک عفونت، مانند عفونت دستگاه ادراری ایجاد می شود. این سنگها می توانند به سرعت بزرگ شوند و معمولا اندازه بزرگی دارند؛ به همین دلیل حرکت نمیکنند و علامت زیادی ندارند.
سنگ ها تا زمانی که ثابت هستند و به حرکت در نیامده اند، هیچ علامت خاصی ندارند. اما به محض به جریان افتادن آن ها، دردهایی شدید و مداوم در بخش های پایینی شکم یعنی زیر دنده ها، پشت و پهلوها احساس می شود. شدت این درد ها به اندازه سنگ ها بستگی دارد، هرچه سنگ بزرگتر باشد، درد ناشی از آن بیشتر است؛ البته میزان درد با تغییر موقعیت و سرعت حرکت سنگ نیز تغییر میکند.
در هنگام ایجاد سنگ علاوه بر درد، علایمی دیگر نیز مشاهده می شود، مانند:
همانطور که در اول مقاله گفتیم، سنگ کلیه به دلیل افزایش بیش از حد موادی مانند کلسیم، اسید اوریک و اُگزالات و کاهش برخی مواد شیمیایی در ادرار تشکیل می شود، علاوه بر این عواملی دیگر در تشکیل سنگ های کلیوی نقش دارند که در زیر به آن ها می پردازیم:
برای درمان سنگ های کلیه و از بین رفتن آن ها باید اندازه آن را در نظر گرفت:
بیشتر بخوانید 👈 عمل PCNL چیست؟